In het interviewboek Kaaskoppen van Robert Vuijsje biecht Mr. Polska op dat hij ‘half
soep, half mens’ is. Hij wijt dat aan zijn geboorteland Polen. Als voorbeeld noemt
hij rosul, een soep met grote stukken
kip en groente. Ik vermoed dat zoiets in Nederland ‘maaltijdsoep’
heet, maar redelijkerwijs klinkt dat een beetje verwend, zo niet pleonastisch.
Misschien ligt de bron van rosul in een trans-Atlantisch recept.
Van het feit dat de liefde door de maag gaat, heeft Maceo Parker de
ingrediënten benoemd:
I need a magic stick
to get you in my trick
I need a rabbit's foot
just to get you hooked
I need a bowl of soup
just to make a stew
I need a turtle's egg
I wanna make you beg
to get you in my trick
I need a rabbit's foot
just to get you hooked
I need a bowl of soup
just to make a stew
I need a turtle's egg
I wanna make you beg
Diende de
Poolse variant zich aan door een geringere beschikbaarheid van (verse)
producten? En smaakte less vervolgens werkelijk naar more?
Soep is
een zelfstandig naamwoord, zowel mannelijk als vrouwelijk. Voor zover ik weet
zijn zij en hij nooit voor een moderne identiteit ingezet, zoals lasagne.
Raar, gezien de opties die een bouillabaisse biedt versus een bouillon, en het
feit dat er, gazpacho indachtig, ook ijskoud iets bijzonders aan kan zijn.
Fijn aan soep is natuurlijk dat je ervan kunt
slurpen als hij heet is. Toch is er iets aan waar ik me geen raad mee weet. Mij
staat althans geen soep voor de geest die zelfstandig mijn buik- en maagbewegingen
heeft weten te remmen. Altijd kwam er op zo’n dag een moment nadien, waarop
meer warm voedsel nodig bleek.
Vermoedelijk heeft die sensatie al vroeg een stoeltje
in mijn systeem bezet gehouden. Tot de eerste stukjes uit de Bijbel die ik las,
behoorde zeker het verhaal over Esau die aan Jacob zijn eerstgeboorterecht
verpatste voor een bord linzensoep. ‘Dat rode daar’ . Ik weet nog
dat mij dat meteen een stomme zet leek. Zou het ongeloof daar begonnen zijn?
Hans
Declercq schreef over het genot dat, tijdens sneeuw of regen, een ontbering
op de fiets teweeg kan brengen. Het bestaat uit een heden (de sensatie dat je
met heel je lichaam leeft) en uit een toekomst (de beloning van warmte en
droogte die je te wachten staat). Waar je na een tocht aankomt, doet er minder
toe dan dat er een rustpunt komt. Declercq geeft vervolgens het vanzelfsprekende
voorbeeld dat daar soep is.
Meen ik dus dat dit een voorgerecht is, mij
viel vooral op dat Declerq het dan heeft over soep drinken. Ik associeer dat met
het automaat op de middelbare school, een machine die door één pijpje zowel
koffie als thee als chocomel als soep spoot.
Echte soep kun je niet spuiten. Evenmin valt zij
te snijden. Ze verkeert in een tussentoestand van vloeibaar en vast. Groenten,
vlees en aardappelen of linzen zorgen inderdaad voor die textuur. Hoewel het
voorval op een ware gebeurtenis zal berusten, vind ik het logisch dat David
van Reybrouck De plaag, een
zoektocht, begint met het lezen van wonderbaarlijk nieuws terwijl hij soep eet (broccoliroom met croutons).
Sprakelozer dan sprakeloos stemt de film
Son of Saul na een scène waarin
joden de kleedkamer van Birkenau in worden gedreven met de aanmaning zich zo
snel mogelijk uit te kleden voor een warme douche, zodat ze daarna soep kunnen
eten. Dat gebieden gaat maar door, met onder meer deze variant: ‘Anders wordt
de soep koud’.
In de groslijst van teksten voor zijn postume
bundel die blijven & verreizen
zou gaan heten, had Hans
Groenewegen een soeprecept geschoven:
men neme, nemen gaat vooraf aan eten en te
eten geven,
neem een vis ontdaan, ontdaan zijn alle vissen
die hun vinnen,
schubben, ingewand en staart verloren bij het
fileren,
zie de ontstelde blik waarmee de vissekop de
vissenkoppen ziet
die, even afgesneden en ontsteld, zijn in
dezelfde bak gegleden,
troost met laurier en ui, een plukje tijm en
selderie, een knoflookteen
en naar behoefte, de grote van zijn droefte,
lepeltjes zout
de vissekop en zet hem met wat andere koppen
en de vinnen, staarten, graten
op een laag pitje in een pan ruim water op, de
gebroken vis wordt heel
lekkere soep, die men af kan maken met het sap
van een citroen en binden
met een maizenapapje, de graten, zeg het nog
licht bevist geraamte
ete men niet zelf, maar geve, te eten geven is
een vooraf van eten,
geef het aan de bedelende poes, ach nu staat
men daar
nog steeds met de vis die men zich door mij
heeft laten nemen,
terwijl ik niet weet welke het geworden is,
schol of tong, poon of heek
of de bijna uitgestorven kabeljauw uit de
bijna leeggeviste zee,
neem op mijn gezag een kweekzalm, de
onbedwingbare wildwaterklimmer
die de ongedwongen noren in het vlakke water
van hun fjorden fokken,
men moet zoveel moten kopen als er maten
meeëten van de maaltijd,
men schrikke niet van de prijs, maar schikke
de met zout en witte peper
ingewreven edelebeestedelen in een ingeweekte
römertopf, heel veel peterselie
fijngesneden, spreide men daarover, waarop
ruim room gegoten en een roemer
witte
wijn,
het deksel kan gesloten, schuif de kleien
schotel in de oven, dek de tafel, schil
en kook de aardappelen kruimig, terwijl de vis
in geur en gaarte langzaamaan
voldaan raakt en u versteld doen staan zal van
zijn volle smaak
en zijn onbedwongen kracht, straks aan tafel,
als hij tegen de waterval
van de geanimeerde woorden uwer vrienden, die
gij te eten geeft, men ete mee om
mee te kunnen spreken, opzwemt naar de magen
waar hij het kuit der vriendschap
schieten
zal,
mits men dat binnenmeer niet aflatend vol laat
stromen met zuivere, droge,
witte
wijn
Zelf ben ik een benjamin, maar voor dit
gerecht kan ik me indenken het eerstgeboorterecht te ruilen. ‘Dat witte daar’. Verstokte
carnivoren kunnen er op Poolse wijze kip in verstoppen, die gekookt amper van
een vis te onderscheiden is.
Overigens vertelt Mr. Polska aan Vuijsje dat hij in reactie op
dat smakeloze Meldpunt
Polen van de PVV een site had gemaakt voor complimenten: Meldpunt
Waardevolle Gezelligheid. Met die oer-Hollandse titel liet
hij meteen uitschijnen geen vreemdeling te zijn. Zelfs die soep werd niet zo
heet gegeten.
Mooi, Marc, dankjewel. Ik denk dat Hans deze soep graag aan je had geserveerd op zijn zestigste verjaardag.
BeantwoordenVerwijderen